Za svetlom majáka

26.09.2013 18:11

Veľkým pomocníkom pri plavbe v hmle, tme či búrke bolo okrem kompasu často i svetlo majáka. Námorníkov jeho lúč upozorňoval na nebezpečné úseky pobrežia či plytčiny. Vďaka nemu sa bezpečne dostali cez skalnaté výbežky a podmorské útesy.

Avšak s príchodom moderných navigačných prístrojov sa význam majákov stráca. V dnešnej dobe by sme ich našli na celom svete už len okolo 1500.

Na internetových stránkach sme sa dozvedeli, že najznámejším majákom v dejinách bol Alexandrijský maják, postavený na ostrove Faros. Vybudovali ho z bieleho mramoru  mramoru v troch vrstvách tak, že každá sa smerom k vrcholu zužovala. Spodná časť bola pravouhlá, prostredná osemuholníková a vrchná časť mala tvar valca. Dvíhal sa do výšky až 135 m. Na vrchole majáka sa vo dne v noci udržiaval oheň. Svetlo z neho bolo také jasné, že ho bolo možné vidieť zo vzdialenosti 56 km. Keďže v Alexandrii bolo drevo vzácne, museli ho do prístavu dopravovať loďami. Počas doby, kedy bol maják v prevádzke, spotrebovali na jeho oheň viac ako milión stromov. Signály vysielali pomocou veľkého zrkadla z vysoko lešteného bronzu, ktoré bolo umiestnené za ohňom. Maják dokázal odolať viacerým zemetraseniam. Pri poslednom (v roku 1323) bol však natoľko poškodený, že z neho zostali už len ruiny.

Aby sme sa na našej plavbe vyhli všetkým nebezpečným miestam, zhotovili sme si v skupinkách niekoľko takýchto majákov. Veríme, že ich svetlo nás bezpečne dovedie až do cieľa.

Ako svietia majáky našich českých kamarátov v Stráži si môžete pozrieť na ich školskej webovej stránke.

—————

Späť