Tajné písmo

21.05.2014 20:34

Ako zabezpečiť, aby tajomstvo zostalo zachované a nedozvedel sa o ňom nik nepovolaný? Jednoducho - pomocou tajného neviditeľného písma. Existuje niekoľko spôsobov, ako takúto správu vytvoriť. No a to by sme neboli my, keby sme ich všetky nevyskúšali:

1.tajné písmo

Pomôcky: špajdle, ocot, citrónová šťava, mlieko, papier, žehlička, deka ako podložka na žehlenie

Postup: Na papier napíšeme správu za pomoci špajdle alebo tenkého štetčeka namočeného v octe, citrónovej šťave alebo v mlieku (podľa toho, čo máme k dispozícii alebo na porovnanie). Tajný text necháme poriadne zaschnúť na vzduchu (nie na radiátore), aby sa stal neviditeľným. Písmo zviditeľníme zahriatou žehličkou, ktorou prejdeme po papieri. Písmo sa dá tiež zviditeľniť nahrievaním nad sviečkou (pozor ale na bezpečnosť!).

2.tajné písmo

Pomôcky: jedlá sóda, voda, pohár, špajdľa, štetček, biely papier, potravinárske farbivo

Postup: V pohári zmiešame lyžicu jedlej sódy a lyžicu vody. Na papier napíšeme správu, ktorú necháme úplne zaschnúť. Text alebo obrázok sa objaví vtedy, keď ho veľmi zľahka prejdeme čistým štetčekom namočeným vo vode zafarbenej potravinárskym farbivom.

3.tajné písmo

Pomôcky: 2 hárky papiera, trocha vody v miske, prepisovačka

Postup: Jeden hárok papiera ponoríme do vody. Na tento mokrý list položíme suchý a na jeho vrchnú časť napíšeme prepisovačkou správu. Mokrý hárok papiera necháme vysušiť, suchý s napísanou správou zahodíme. Ak chceme správu potom prečítať, musíme papier opäť ponoriť do vody, písmo (stlačené prepisovačkou) sa objaví. Alebo sa na správu môžeme pozrieť do svetla.

4.tajné písmo

Pomôcky: dva papiere, biela sviečka, prepisovačka, kriedový prášok

Postup: prvý papier z jednej strany celý povoskujeme a povoskovaným povrchom ho preklopíme na čistý papier. Na nepovoskovanú hornú časť papiera prepisovačkou napíšeme správu. Odstránime horný papier, na ktorý sme písali (z dolnej strany povoskovaný). Zostal nám čistý papier, na ktorý stačí nasypať kriedový prášok (instantnú kávu, púder, červenú papriku) a správa sa objaví.

5.tajné písmo

Pomôcky: kancelársky papier, citrónová šťava alebo ocot, malý štetček, miska, voskové pastelky

Postup: Do misky nalejeme citrónovú šťavu alebo ocot. Namočíme do nej štetček a napíšeme správu.Papier nacháme poriadne zaschnúť. Potom ho stačí len prejsť voskovou pastelkou a správa sa objaví.

—————

Späť