Námornícka abeceda

21.10.2013 17:24

Dobrý námorník by okrem svojej lode mal poznať aj iné druhy lodí. Ako sa volajú, na čo slúžia, kto tvorí ich posádku... Preto sme sa aj my zoznámili s rôznymi druhmi plavidiel, a to netradične - na hodine slovenského jazyka. Niektoré sme už poznali, o iných sme počuli po prvýkrát. Najskôr sme sa o nich stručne porozprávali, a potom sme si pozreli ako vyzerajú.

Aby sme sa v toľkých druhoch lepšie orientovali, usporiadali sme si ich na hodine slovenského jazyka podľa abecedy: BRIGA - DŽUNKA - FREGATA - GALÉRA - GONDOLA - HAUSBÓT - JACHTA - KAJAK - KÁNOE - ĽADOBOREC - PARNÍK - PLŤ - RAFT - REMORKÉR - ŠLAPADLO - TANKER - TORPÉDOBOREC - TRAJEKT.

Potom sme si zasúťažili vo dvojiciach, kto ich čo najrýchlejšie nájde v Pravidlách slovenského pravopisu. Hoci sme si vyhľadávanie slov zoradených podľa abecedy už vyskúšali, niektoré nám dali veru zabrať. Tí, čo "sypú abecedu ako z rukáva" boli hotoví raz - dva. Ostatní si ju budú musieť ešte zopakovať a docvičiť, aby pri budúcej skúške z námorníckej abecedy boli o niečo úspešnejší. :o)

—————

Späť