Interaktívna výstava "Ja a moje telo"

27.09.2013 18:43

Poznáte epizódu z detského kresleného seriálu o Machovi a Šebestovej, keď sa pomocou kúzelného slúchadla zmenšili a bojovali v hrdle svojho spolužiaka Horáčka s bacilmi? Presne taký pocit sme mali pri návšteve Detského múzea v Bratislave. Obrovské makety častí ľudského tela nám nielen umožnili cítiť sa ako oni, ale hlavne pochopiť, ako funguje naše telo. Vďaka názornosti jednotlivých exponátov sme aspoň sčasti prenikli do tajomstiev a záhad nášho organizmu.

Dozvedeli sme sa, kam cestuje potrava, prečo nám škvŕka v bruchu, koľko meria ľudské črevo, prečo očervenieme, keď bežíme, ktoré kosti sú v ľudskom tele najväčšie či najmenšie, ktorý sval je najohybnejší, aké dôležité je, aby nám uši rástli po bokoch hlavy a nie na jednej strane vedľa seba a ešte veľa iných zaujímavostí. Vyskúšali sme si, ako sa šíri zvuk či ako vzniká ozvena. Nahliadli sme aj do vnútra našich úst a obzreli si tvary jednotlivých zubov. Prekvapilo nás, že k najsilnejším svalom v našom tele patria žuvacie svaly, ktoré dokážu vyvinúť tlak až 90 kg. Pozreli sme sa na svet cez maketu obrieho oka, otestovali citlivosť nášho hmatu, čuchových a sluchových orgánov.

K veľkým pozitívam celej prehliadky patrilo najmä to, že sme sa mohli dosýtosti vyhrať so všetkými vystavenými exponátmi. Zmerali sme si svoju silu, vyskúšali postreh, robili nezvyčajné otlačky nielen svojich prstov, ale aj celého tela, počítali chĺpky v nose a ešte veľa iných neobyčajných činností. Na chvíľu sme sa stali chirurgmi, ktorí vkladali makety vnútorných ogránov do tela figuríny, onedlho sme boli zas fakírmi sadajúcimi si na stoličku z klincov či mágmi dávajúcimi svojím dychom do pohybu obrie telesá. Našu obratnosť sme dokazovali pri chôdzi na chodúľoch, šikovnosť a trpezlivosť zas pri hlavolamoch a rébusoch.

Vzrušene sme pobehovali zo stanovišťa na stanovište a ani sme si neuvedomili, ako plynie čas. Z plánovanej hodinovej prehliadky sa stala dvojhodinová a narušila nám celý harmonogram. Vďaka tomu sme sa dopustili (pre viaceré deti) "neodpustiteľného hriechu", museli sme vypustiť z nášho programu rozchod v nákupnom centre. I keď zážitky z tejto úžasnej exkurzie vysoko prevyšovali hodnotu "nakupovania darčekov pre príbuzných", sklamanie mnohých bolo naozaj veľké. Dúfam, že keď sa pozrú do fotogalérie a pripomenú si, čo všetko sa dnes dozvedeli, nebudú banovať, že sa tejto dobrodružnej cesty do útrob ľudského tela zúčastnili. :o)

—————

Späť